بهدلیل خطر ریزش پایههای مجسمههای بودا در افغانستان و مشکلات موجود برای یافتن بقایای این مجسمهها، مرمت این آثار با مشکل روبهرو شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پس از سقوط حکومت طالبان، دولت فرانسه یکی از مشهورترین باستانشناسان و مرمتگران آثار تاریخی این کشور را به افغانستان فرستاد، تا عملیات مرمت مجسمههای بودا در بامیان با نظارت و هدایت او آغاز شود.
هدف اصلی این باستانشناس، پیدا کردن بقایای مجسمههای 275 متری بوداست که توسط گروه افراطی طالبان در سال 2001 میلادی تخریب شدند. این محوطهی تاریخی دو سال بعد از این حادثهی غمانگیز در فهرست میراث جهانی در خطر یونسکو جا گرفت.
تارزی ـ باستانشناس ـ و گروه همراه او اکنون با دو مشکل مهم روبهرو هستند؛ مشکل نخست، خطر ریزش پایههای مجسمههای بودا و مشکل دوم، پیدا کردن بقایای مجسمههاست؛ چراکه بعد از گذشت شش سال از تخریب دو مجسمهی بودا، پیدا کردن بقایای این دو مجسمه تا حدودی غیر ممکن بهنظر میرسد.
این باستانشناس معتقد است که صرف وقت و هزینه برای پیدا کردن بقایای مجسمهها، کاری عبث و بیهوده است و بهتر است که وقت و هزینهی اختصاص دادهشده برای این کار، صرف مرمت دیگر آثار تاریخی این کشور شود، بویژه آثار تاریخی درهی بامیان که قدمتی چند هزار ساله دارند.
پیش از روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان، این کشور بهمدت 20 سال درگیر جنگهای داخلی بود. به همین دلیل، در این کشور آثار تاریخی فراوانی وجود دارند که در آستانهی نابودیاند. با این وجود، مقامات دولت افغانستان مجسمههای بودا را بخشی از تاریخ و هویت این کشور میدانند و مرمت آنها را به هر طریق میخواهند.
در سال 2004 میلادی نیز همایشی با حمایت مالی موسسهی باستانشناسی افغانستان (AIA) در کابل برگزار شد و شرکتکنندگان در آن، مرمت همهی آثار تاریخی افغانستان را خواستند که بهدلیل چند دهه جنگ داخلی و قوانین گروه افراطی طالبان بهشدت آسیب دیدهاند.
مدتی پیش نیز یک گروه از مرمتگران افغان برای یادگیری شیوههای مرمت اشیا و بناهای تاریخی به ایتالیا رفتند.
منبع: خبرگزاری ایسنا