گزارش سفر پیاده روی زرین دشت به سیمین دشت شماره 9702
هدف برنامه : پیاده روی روی ریل راه آهن تهران شمال از زرین دشت به سیمین دشت و بازدید از دریاچه آهنک
تاریخ : جمعه 1397/1/31
وسیله نقلیه : اتوبوس دربستی
تعداد : 33 نفر
هزینه تمام شده : 50 هزار تومان
گل بابونه وحشی در بهار
فصل بهار و جاذبه های آن همواره , زیباترین خاطرات هر انسان بر روی کره خاکی بوده و تغییرات ناگهانی و سریع آن، سرآغاز و مبدأیی است برای نو شدن و فرصتی برای اندیشیدن به آفریدگار و راهی است برای زدودن خستگی مسیر زندگی نه چندان طولانی و پُرپیچ و خم ما و چه بهانه ای بهتر تا با جمعی از دوستان اندکی دورتر و شاید نزدیک تر به یکی از شهرستانهای نزدیک تهران سفری بهاری و یک روزه داشته باشیم به همین منظور در تاریخ 97/1/31 در آخرین روز هفته و ماه فروردین 1397 ساعت 6 صبح با جمعی 33 نفری همسفران از محل پارک نوشین فلکه صادقیه به سوی بخش زرین دشت و سیمین دشت از توابع شهرستان فیروزکوه حرکت نمودیم و با تاخیر اندکی که به لحاظ دیر رسیدن اتوبوس اتفاق افتاده بود , همگی وارد جاده هراز شدیم البته نکته قابل ذکر اینکه برای سفر با خودروی شخصی استفاده از اتوبان جدید تهران پردیس و پرداخت عوارض بین راهی مسیر مناسب تری تا رسیدن به کمربندی بومهن می باشد چرا که مسیر اتوبان بدون وجود خودروهای سنگین نظیر کامیون و وانت و وسایل نقلیه مشابه می تواند مدت طول مسیر سفر را کمتر نماید ولی شاید به لحاظ تردد و زدن کارت ساعت رانندگان اتوبوس بهتره که از جاده قدیم استفاده نمایند که ما نیز همین کار رو انجام داده و بعد ازگذشتن از پل قدیمی جاجرود و رد شدن از کمر بندی بومهن در مسیر جاده فیروزکوه قرار گرفتیم و حدود 20 دقیقه بعد از سه راهی دانشگاه رودهن به سمت غرب حرکت کرده و وارد بلوار اصلی شهر گیلاوند شدیم.
شکوفه درخت به منطقه سیمین دشت
حدود ساعت 8:35 صبح در مسیر پیش رو و به لحاظ صرف صبحانه در یک رستوران بین راهی توقفی 30 دقیقه ای داشتیم که دوستان و همسفران همیشگی با سوال آشنای … کیا عسلن… کیا…. املت…. سفارشات کره عسل و املت و نیمرو و پنیر و نان … را دادند و پس از صرف آن در مسیر جاده فیروزکوه که بصورت 2 باند مجزا می باشد ادامه مسیر داده، از مناطق به ترتیب مراء، آبسرد، آئینه ورزان، جابان، سربندان، سیدآباد و آرو گذشته قبل از دور برگردان امین آباد سمت جنوب جاده اصلی تابلوی زرین دشت را مشاهده نمودیم که اگر محاسبه صحیحی داشته باشیم از محل آغازین حرکت تا ابتدای جاده فرعی زرین دشت که در سمت راست جاده (جنوب جاده) فیروزکوه قراردارد به مختصات ( 35.67676 , 52.57245) نقشه در گوگل، حدود 120 کیلومتر مسافت طی شده که با متوسط سرعت وسیله نقلیه مورد استفاده بین 2 الی 2.30 ساعت زمان نیاز می باشد .
نقشه راه های فیروزکوه
شاید نیاز به توضیحی مختصر باشد که چرا همواره فیروزکوه را یکی از شهرهای مهم با پیشینه بسیار و قدیمی می شمارند که به دلیل قرارداشتن تپههای باستانی زیاد در این شهرستان کهن می باشد. نام قدیمی فیروزکوه دیمه بوده است که به معنی (طبیعت خودرو) است. این شهرستان از شمال و شرق به استان مازندران، از جنوب و جنوب شرقی به استان سمنان و کلان شهر سمنان و از غرب به شهرستان دماوند محدود میگردد. فیروزکوه به لحاظ عبور خط راه آهن از رشد اقتصادی و کاری خوبی بهره مند شده و در حد فاصل تهران و قائم شهر قرارگرفته و به همین لحاظ گویش مردم آن طبری (مازندرانی) می باشد.
خط راه آهن منطقه زرین دشت فیروزکوه
شهرستان فیروزکوه بدلیل موقعیت خاص همواره مورد توجه اقوام و گروههای انسانی بوده، به همین جهت شاهد آثار زیادی در نقاط مختلف آن هستیم که از آن جمله میتوان به ۲۸ قلعه، یک خانه تاریخی، ۷ گورستان و زیارتگاه، ۱۸ محوطه باستانی تاریخی و اسلامی، ۳ غار و دژ طبیعی، ۲ پل تاریخی، یک مسجد تاریخی، ۸ کاروانسرا، ۱۸ برج آرامگاهی و … اشاره کرد.
قطار درحال حرکت درمنطقه زرین دشت
منظره ای از کوه های صخره های منطقه زرین دشت
فیروزکوه شهری قدیمی است که برخی آن را با حوادث مرتبط با دماوند هم چون افسانه فریدون و ضحاک مرتبط میدانند. یکی از نوشتههای معتبر درباره تاریخ این شهر به نوشته محمدبن جریر طبری (۳۱۰-۲۲۶ ه.ق) در کتاب «تاریخ الرسل و الملوک» باز میگردد. در این نوشته طبری مینویسد: «فیروز پسر یزدگرد، پسر بهرام بود و پادشاهی وی پس از آن بود که برادر و سه تن از خاندان خویش را کشت. گویند در ملک وی هفت سال پیاپی قحطی شد و در آن دوران سخت، رعیت را چنان راه برد که هیچ کس از گرسنگی نمرد مگر یکی و او به خداوند نالید که رحمت خویش از او و رعیت او دریغ ندارد و باران ببارد و خدای اجابت کرد ولایت مانند پیش پرآب شد و درختان جان گرفت. فیروز بگفت تا به ری شهری بسازند و آن را فیروز نام کرد و مابین گرگان و دربند نیز شهری بساختند و آن را فیروز نام کردند و…» شهر فیروزکوه همان شهری است که طبری احداث آن را به فیروز ساسانی در ری نسبت داده است.
آسمان و منظره کوههای دیوار مانند زرین دشت فیروزکوه
این شهرستان با ۲۲۶۱ کیلومتر مربع مساحت، در حدود ۱۲ درصد از مساحت کل استان تهران را به خود اختصاص داده است و بدین لحاظ مقام چهارم را در بین شهرستانهای استان داراست. شهرستان فیروزکوه، طبق آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال ۱۳۷۹، دارای دو بخش ( مرکزی و ارجمند ) ۵ دهستان و ۱۰۹ آبادی بوده که از این تعداد ، ۷۱ آبادی ( ۶۵/۱٪ ) دارای سکنه و بقیه خالی از سکنه میباشند. همچنین در سال ۱۳۸۵ بر اساس آخرین تقسیمات کشوری منطقه ارجمند به منطقه شهری تبدیل شده است و در حال حاضر این شهرستان ۲ نقطه شهری دارد ۱- شهر فیروزکوه ۲- شهر ارجمند بخش مرکزی شهرستان فیروزکوه با ۷۷ درصد سهم از کل این شهرستان، مقام نخست را از نظر مساحت داراست. بخش مرکزی، مناطق مرکزی و شرق شهرستان فیروزکوه شامل دهستان پشتکوه، دهستان شهرآباد، دهستان حبلرود و شهر فیروزکوه را در برمی گیرد و بخش ارجمند نیز ۲۳ درصد از مساحت کل شهرستان فیروزکوه را به خود اختصاص داده و مناطق جنوبی و غربی شهرستان شامل دهستان قزقانچای، دهستان دوبلوک و شهرارجمند را در برمیگیرد.
باغات منطقه زرین دشت
منظره کوههای دیوار مانند زرین دشت فیروزکوه
ساکنین اصلی فیروزکوه از شاخههای ۱۶ گانه قوم آریایی میباشند. علاوه بر آن اقوامی از کردان ایل پازوکی از حوالی ارومیه حدود چهارصد سال قبل در زمان صفویه تبعید شدهاند و برخی از افراد ایل اصانلوی گرمسار و تیرههای غندالی الیکایی و شاه حسینی الیکایی و کردها در این شهرستان سکنی گزیدهاند. فیروزکوه از دیرباز ییلاق عشایر الیکایی بوده است. فیروزکوه دانشمندان و مشاهیر بسیاری داشته است که می توان از بین آن ها به علامه ملا عبدالرسول فیروزکوهی (که آخوند خراسانی از رهبران مشروطه مدتی در تهران هم حجره ای وی بوده است)، شیخ الملک اورنگ، علی عبدالرسولی از شاگردان ادیب پیشاوری، شیخ علی بابا فیروزکوهی (از دوستان آیت الله بروجردی و از نوینسدگان قانون مدنی ایران و پدر زن سید کاظم عصار) و شاعر اهل سیمین دشت امیری فیروزکوهی و…اشاره کرد.
منظره باغ درختان گردو زرین دشت فیروزکوه
بر اساس اطلاعات سرشماری در سال ۱۳۸۵ جمعیت شهرستان فیروزکوه ۳۹۲۸۴ نفر بوده است که ۱۵۱۲۴ نفر ( ۳۸/۵٪ )ساکن مناطق روستایی و۲۴۱۶۰ نفر( ۶۱/۵٪ ) ساکن منطقه شهری بودهاند کودکان زیر یکسال ۱/۲٪ از جمعیت شهرستان را به خود اختصاص داده اند و زنان ۱۰ تا ۴۹ ساله ۱۷٪ از جمعیت را از آن خود نموده اند همچنین سالمندان ۱۵٪ از جمعیت را تشکیل میدهند که ۷۱٪ از جمعیت سالمند این شهرستان در روستاها بسر میبرند. تعداد مدارس شهرستان در کلیه مقاطع ۷۰ مدرسه میباشد که دانش آموزان مشغول به تحصیل حدود ۱۹٪ جمعیت را به خود اختصاص داده است. اساس محور اقتصادی شهرستان فعالیتهای باغداری و دامپروری میباشد. فیروزکوه با داشتن ۵۹۲۲۰ هکتار اراضی زیر کشت ۱/۲۱% از اراضی زیر کشت استان را دارا بوده و از این میزان اراضی ۸۱٪ به کشت محصولات سالانه و ۱۹٪ مابقی به تولیدات محصولات باغی اختصاص داشته است، که از این میان گندم و جو بعنوان مهمترین محصولات کشاورزی و سیب، قیسی و گردو نیز از مهمترین محصولات باغی این شهرستان بحساب میآید .
درخت گیلاس زرین دشت
درخت آلوی قروز منطقه زرین دشت
منظره مزارع و باغهای کشاورزی منطقه زرین دشت
درختچه مو (انگور) منطقه زرین دشت
در بخش دامپروری علی رغم وجود استعدادهای بالقوه فراوان شهرستان تا بحال قادر به استفاده بهینه از این موهبت خدادادی نبوده است بخش دامپروری شهرستان تنها توان تولید ۱۵۳۰۰ تن شیر یعنی دو درصد شیر تولیدی استان و ۹۴۸۰۰ تن کود ( ۴/۷٪ تولید استان) را داشته است در بخش صنعت و معدن از وضعیت مناسبتری برخوردار میباشد وجود معادن شن و ماسه، سنگهای لاشه ساختمانی، آهک سیلیس و کائولن و کارخانه سیمان و شهرک صنعتی در این منطقه باعث رونق اقتصادی در این بخش گردیده است .
از جاده فیروزکوه به سمت زرین دشت در حدود 20 دقیقه مسیر جاده (با اتومبیل) به طول 20 کیلومتر مسافت می باشد که ابتدا از روستای انزها Anzeha و بعد آتشان Atashan که بین روستای انزها و آتشان کوهی با رنگ خاک قرمز مشاهده می شود که از جاذبه های زیبای طبیعت منطقه می باشد و بعد از آن از مزداران Mozdaran عبور کرده که مزداران نام یکی از روستاهای باستانی قبل از اسلام تابعه فیروزکوه می باشد مزداران در لغت از دو بخش مستقل مزدا و پسوند ران تشکیل شده است . واژه مزدا خود از دو بخش مز به معنی بزرگ و دا به معنی دانا و دانشمند است پس مزدا به معنی دانش بزرگ می باشد. اما پسوند ران به معنی مکان و آبادی و جایگاه می باشد. نتیجه اینکه مزداران به معنی جای و مکان دانایان بزرگ است. تائید این ادعا بناها و قلعه های بر جای مانده از عهد باستان می باشد که هنوز پابرجا و استوار است، مانند: باقیمانده از بنای معروف به حمام که از دو بنای مجزا تشکیل شده است ولی با توجه به شکل ظاهری باقیمانده استودان بوده که در عهد باستان اهالی در گذشتگان (مردگان) خود را در آنجا می گذاشتند. نمونه دیگر محل فعلی امامزادگان عبدالله و یحیی است که در قسمت غربی آن معبدی بود که اهالی روستا در آن عبادت می کردند .
قطار تهران – فیروزکوه به سمت شمال در حال حرکت منطقه زرین دشت
و بلاخره بعد از همه توضیحات می رسیم به ایستگاه راه آهن زرین دشت که در دل روستای زرین دشت واقع شده و روزانه در مسیر گذر قطارهای باری و مسافری می باشد و همانطور که میدانید روستای زرین دشت یکی از مناطق سرسبز و خوش آب و هوا واقع از توابع شهرستان فیروزکوه میباشد این روستا در دشتهای میانکوهی البرز به مدد آب رودخانه حبله خنکی خاصی را به این منطقه عطا نموده است.
دشتهای میانکوهی البرز زرین دشت – سیمین دشت فیروزکوه
کوههای سر به فلک کشیده مانند حصاری منطقه را احاطه کرده اند که زمستانی سرد و تابستانی خنک را بسازند و قلل مرتفعی مثل میشینه مرگ لزور (۴۰۷۶ متر) همچون دیواری آن را از مناطق شمالی کشور جدا میکند که در بین این قلل سرشاخههای رودخانه حبله رود جاری است.
رودخانه حبله رود منطقه زرین دشت
رودخانه حبله رود منطقه سیمین دشت
سایر کوه های منطقه که در شهرستان فیروزکوه قرار می گیرند عبارتند از کوه پل در (۲۶۸۹) در شرق فیروزکوه، کوه نواس(۲۸۲۹) در جنوب شرق فیروزکوه، کوه تپه مراد (۳۲۱۹) در شمال غربی فیروزکوه که سیمین دشت را در همین کوه ها در برگرفته و دشتی سرسبز و زیبا بوجود آورده اند. لازم به ذکر است که میانگین بارش سالانه حدود ۶۰۰ میلیمتر نیز سبب سرسبزی مناطق و ارتفاعات میشود ولی جاری شدن مهمترین رودخانه در سطح شهرستان به نام حبله رود که سرشاخه اصلی آن عبارتند از: گورسفید، نمرود، دلیچای، ساواشی، هویر، قزقانچای، مهمترین عامل این سرسبزی به شمار رفته و لازم به توضیح است متوسط آبدهی این رودخانه در محل ایستگاه سیمین دشت ۶/۲ متر مکعب در ثانیه است که حجم کل جریان به ۱۹۷/۹ میلیون متر مکعب در سال میرسد. علیرغم وجود منابع غنی از جمله ۹۴۶۶۸/۸ هزار متر مکعب تخلیه سالانه چشمه سارها در شهرستان فیروزکوه (۲۵/۴٪ استان) متأسفانه به دلیل عدم وجود تأسیسات مهار آب و روشهای علمی انتقال و مصرف آب در بخش کشاورزی، استفاده بهینه از این منابع به عمل نمیآید و بخش زیادی از آن به خصوص در فصول پاییز و زمستان هرز میرود. حبله رود از شعبات متعدد شور و شیرین تشکیل یافته است. این رودخانه دشت گرمسار را مشروب نموده و پس از آن وارد دشت کویر میشود که در سالهای اخیر با بروز گرمای هوا و عدم بارش نسبتاً کم آب شده ولی هنوز با استقامت پابرجاست و محیط منحصر به فردی به وجود آورده که به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و آب و هوای مساعد، و همچنین وجود رودخانهها و منابع آب شیرین باعث رواج باغداری در زرین دشت شده است و از محصولات کشاورزی میتوان به گندم، جو، بنشن، تره بار، زرد آلو، سیب، گیلاس، گلابی، گردو، انگور و آلبالو اشاره کرده و البته که عطر علفهای سبز رنگ و گلهای ریز نقش زرد بابونه وحشی لابلای آنها و صدای پرندگان آشیان کرده بر درختان و بوی برگ درختان گردوی کهنسال و کنده های گردوی نیم سوز باغبانها فضای منطقه را پر کرده است و صدای سوت قطار همانند پشه های بسیار زیاد معلق در هوا توجه همه را به خود معطوف نموده است.
تنه درخت گردوی کهنسال در باغ گردو
در منطقه زرین دشت روستای دهگردان Deh Gardan با مختصات( 35.56092, 52.59387 ) تابلوی اخطار منطقه حفاظت شده دیده می شود که ساعت حدود 11 همسفران ما در واقع از طریق پلی که به سمت ریل راه آهن قرار داشت در مرز این منطقه حفاظت شده و شکار ممنوع به نام کاودره (گاو دره) Gav Darreh قرار گرفتند و به سمت سیمین دشت به مجاورت راه آهن از شرق به غرب حرکت نمودند .
تابلوی ورودی به دهگردان
توضیح اینکه این منطقه که به دلیل شرایط توپوگرافی و آب و هوایی یکی از مناطق بکر استان است و از زیستگاههای مهم حیات وحش و شکارگاه های استان تهران به شمار میآید، از سال ۱۳۷۰ بعنوان منطقه شکار ممنوع و معرفی شده است و انواع وحوش و مناطق طبیعی، چراگاهها و چمنزارهای وسیع از توانمندیهای ویژه آن می باشد. منطقه شکار ممنوعه کاوه ده با ۱۷۴۰۰۰ هکتار وسعت دارای پوشش گیاهی متنوع و غنی است که انواع وحوش و از جمله قوچ و میش، کل و بز، آهو و گراز، پلنگ، روباه، خرس، خرگوش، انواع پرندگان و خزندگان را در خود جای داده است که بصورت گلههای بزرگ در منطقه زندگی میکنند.
تابلوی هشدار منطقه حفاظت محیط زیست
نقشه مناطق تحت حفاظت محیط زیست استان تهران
تابلوی ورودی به یکی از محلات امین آباد – اسناوند زرین دشت
پوشش گیاهی عمده آن شامل گونههای گیاهی درمنه، گون، علف شور، بابونه، فرفیون(شیرسگ)، چچم، پنجه مرغی، پوآ، کاسنی، آویشن، کما، کلاه میرحسن، گل گاوزبان، زرشک، بومادران، گل گندم، جگن، شیرین بیان، شبدر، جو وحشی، زنبق صحرایی، بارهنگ، ترشک، شیرخشت، گلپر، گز، قیچ، بنه (پسته وحشی یا چاتلانقوش) و ارس (سرو کوهی)، پسته وحشی، بادام وحشی، بید، گردو، زرشک، باریجه، آویشن، شقایق، کاکوتی، گلپر، آتریپلکس، زنبق وحشی و انواع گندمیان است.
کوچه باغی درختان سپیدار منطقه زرین دشت
گونههای غالب جانوری این زیستگاه نیز عبارتند از: قوچ و میش، کل و بز، آهو، پلنگ، گرگ، روباه، شغال، کاراکال، گربه وحشی، خوک وحشی (گراز)، خرس قهوه ای، جوجه تیغی و از پرندگان کبک دری، کبک، تیهو، پرندگان شکاری عقاب طلایی، شاهین، دلیجه، بالابان، سارگپه، جغد، تیهور، دال و از خزندگان افعی البرزی، افعی دماوندی، افعی شاخدار، گرزه مار، افعی ارهای، لاک پشت مهمیزدار، بزمچه و آگاما را نام برد که در محدودههای شکار ممنوع و پناهگاه حیات وحش داخل آن اقدامات حمایتی به عمل میآید، تا مجموعه حیات وحش با توجه به حداقل فضای مناسب، برای فراهم شدن امکانات زیستی و زاد و ولد طبیعی بتوانند در این مناطق از خطرات انسانی و غیرطبیعی در امان باشند. وضعیت آب و هوایی در قسمت های شمالی دارای بارش بیشتر و آب و هوای سردتر و در قسمت های جنوبی از گرما و خشکی بیشتری برخوردار است که از تنوع منحصر به فردی برخوردار می باشد.
مسیرپیاده روی گروه ما از روستای زرین دشت تا منطقه سیمین دشت در حدود 12 کیلومتر مسافت بین 2 روستا تقریباً در حدود 2.30 ساعت به طول انجامید که در بین راه برای تازه کردن نفس و خوردن تنقلات دوستان توقف کوتاهی نمودند و تعدادی نیز به عکاسی مشغول شدند و تا جا داشت از اکسیژن محیط و زیبایی های فوق العاده طبیعت منطقه در کنار ریل راه آهن استفاده کردند و لحظات خوشی را رقم زدند و پس از 15 دقیقه استراحت تا سیمین دشت به مسیر خود ادامه دادند .
محل استراحت حد فاصل زرین دشت تا سیمین دشت در کنار باغها و خط راه آهن فیروزکوه
زیرگذر و آبراه جهت راه آهن در منطقه زرین دشت
منظره باغهای زرین دشت از دالان مجاور در داخل تونل قطار
در طول مسیر قطار کوچکی به کنترل مسیر مشغول بود و من رو یاد سوزن بان های قطار انداخت که اگر بدانید معنی سوزن بان یا Railroad switch در واقع کسی است که سوزن ریل که یک وسیله مکانیکی است و به ماشینهای ریلی امکان تغییر از یک مسیر به مسیر دیگر را در تقاطعها فراهم میسازد را تغییر می دهد، گفته می شود و معنی سوزن واژه ای فارسی بوده که از دو واژه سو و زن تشکیل شده که به معنای وسیله ایست که سو و جهت را تعیین و مشخص می کند و به کسی که سوزن راهآهن را نگهبانی میکند و مسئول قطع و وصل ریلها در هنگام عبور قطارها می باشد در واقع سوزنبان میگویند.
عکس پانوراما از خط راه آهن و مناظر باغات زرین دشت و سیمین دشت
ترنهای دیزلی کوچک که سوزن بان ها و کنترل کنندگان مسیر در طول مسیر با آن تردد می کنند
تونل خط راه آهن حد فاصل سیمین دشت و زرین دشت
در نزدیکی روستای سیمین دشت در روبروی رشته کوههای سر به فلک کشیده در کنار سایه درختان سرسبز و ریل راه آهن و با مهمان نوازی پشه های بلا تکلیف….. سر انجام زیر اندازها گسترده شد و ناهار و خوراکی های مهیا شده به تن خسته همسفران قوت تازه ای بخشید.
منظره
محل صرف ناهار در نزدیکی سیمین دشت
پس از صرف ناهار و استراحت همگی به مسیر خود ادامه داده و از روی پل آجری که گویا به نقل یکی از چوپان بومی منطقه در زمان رضا شاه و هنگام ساخت راه آهن احداث شده بود عبور کردیم، قابل توجه اینکه بروی گاردهای آهنی قدیمی کنار خط راه آهن و با خط برجسته حک شده ای به تاریخ 1935 میلادی دیده می شد که با تحقیقی که صورت گرفت، گویا که شرکت فولاد سازنده آن در لوکزامبورگ قرارداشته و به نظر جالب بود که در آن زمان تأمین کننده آهن آلات مربوط به راه آهن در ایران بوده است. (لوکزامبورگ در اروپا واقع شده و با آلمان فرانسه و بلژیک مرز مشترک دارد ).
محل عبور قطار از روی پل قدیمی
گارد آهنی کنار خط راه آهن فیروزکوه و نقش تاریخ 1935 ساخت شرکت بلوال BELVAL
پس از رسیدن به مجاورت جاده آسفالت بین زرین دشت و سیمین دشت که از شرق به غرب ادامه و به داخل روستای سیمین دشت وارد می شد و به لحاظ فرصت اندک باقیمانده همگی سوار بر اتوبوس آقا اسماعیل شدیم که در فاصله زمان پیاده روی ما به آنجا آمده و در انتظار ما بود و در نهایت به روستای سیمین دشت رسیدیم تا در اندک زمان باقیمانده از دریاچه آهنگ (Ahanak (Ahanag Lake– که در 5.5 کیلومتری جنوب روستای سیمین دشت قرار داشت نیز بازدید داشته باشیم. به همین دلیل در سیمین دشت هماهنگی بین لیدر سفر و راننده تراکتوری که در آنجا قرار داشت انجام پذیرفت تا به دلیل نزدیکی غروب و فرا رسیدن شب زودتر به محل دریاچه برسیم ولی به دلیل دوری راه و مسیر بسیار باریک و خطرناک و خاکی و تعداد زیادتر از گنجایش یدک کش تراکتور به ناچار 2 گروه شدیم و گروه اول با تراکتور به مسیر دریاچه رفتند. گروه دوم پیاده به دنبال آنها به راه افتادند و تا قسمت ورودی روستا در قسمت جنوب غربی که در واقع جاده ای است که از سمت گرمسار وارد سیمین دشت می شود به مسیر ادامه دادیم و بعد از عبور از زیرگذر جنب تابلوی ورودی سیمین دشت که در آن نهری با آب زلال و فراوان وجود داشت به قسمت ابتدایی جاده کوهستانی دریاچه رسیدیم و منتظر ماندیم تا تراکتور در بازگشت ما را نیز به آنجا ببرد.
تابلوی ورودی روستای سیمین دشت
این انتظار نزدیک به 1 ساعت به طول انجامید و مردم بومی و محلی مسافت بین محل استقرار ما تا دریاچه را 2 ساعت پیاده و با عبور از کوه اعلام می کردند که این به لحاظ خستگی ناشی از پیاده روی 12 کیلومتری اخیر واقعاً میسر نبود.
تابلوی زیر گذر سمت دریاچه
نهر آب ابتدای زیر گذر
زیر گذر به سمت دریاچه آهنگ
فسیل های حک شده بروی سنگهای زیر گذر
شکوفه درختان بِه باغات سیمین دشت فیروزکوه
در محل توقف ما گلخانه های بزرگ برای پرورش گل رز وجود داشت که مشخص می کرد که اشتغالزایی خوبی را ایجاد نموده است.
مزرعه گل رز هلندی شاخه بلند منطقه سیمین دشت
در نهایت بعد از گذشت ساعتی انتظار، تراکتور فرگوسن قرمز زنگ با تریلر پشت آن و به رانندگی حسین آقا به محل استقرار ما رسید و گروه دوم سوار بر یدک کش تراکتور به راه افتادند و هر چه تراکتور بالاتر می رفت خطر سقوط از کنار جاده که فقط یک خودرو می توانست از آن عبور کند بیشتر و بیشتر می شد تا جایی که صخره های تراشیده شده کوه به قدری نزدیک سر نفرات نشسته بر گلگیر تراکتور شده بود که بسیارهیجان انگیز بود و جالب تر اینکه راننده تراکتور با خونسردی کامل همگی را به این تشویق می کرد که از نمای کوه انار کندو که حاصل فرسایش بوده و مناظره ای بسیار بدیع و چشم نواز در سیمین دشت ایجاد کرده به همراه آسمان نزدیک به غروب لذت ببرند و این باعث شد که گپ و گفت مختصری با او بزنم البته این صحبت باعث شد که او از سرعت خود کم و به دقت پاسخ سوالات من را بدهد.
درواقع حمل مسافران و بازدیدکنندگان شغل دوم او بود که در زمان خشکسالی و نبود کشت و کار در باغات انار و مزارع، مسافران همچون ما را به دیدار دریاچه آهنگ می برد و تفریح و کار را به هم متصل می کرد همانطور که یدک کش لغزان تراکتور را به تراکتورش متصل کرده بود .
مسیردریاچه آهنگ از جاده اصلی فیروزکوه
منظره عکس برداری شده از روی تراکتور و روبروی کوه انار کندو
بعد از حدود نیم ساعت طول مسیر پر پیچ و خم و خاکی در دل کوه، در نهایت به بالای کوه رسیدیم که در میانه راه ویرانه هایی از خانه ها و محل نگهداری دام و درختانی پوسیده به چشم می خورد که نوید زندگی و آبادی در گذشته های نه چندان دور در نزدیکی سیمین دشت را می داد. و در نهایت نمایان شدن دریاچه های آهنگ در این بیابان خشک که در زمان بازدید ما 2 دریاچه تشکیل شده بود بسیار زیبا و شگفت آور بود.
عکس پانوراما از 2 دریاچه آهنگ در کنار یکدیگر
قایق سواری افراد بروی دریاچه بزرگ تر
علت تجمع و تشکیل دریاچه در واقع وجود چشمه های جوشان در زیر دریاچه و نزولات آسمانی و ذوب برف های ارتفاعات می باشد که باعث ایجاد چنین منظره زیبایی شده است. در آب دریاچه تعدادی ماهی کوچک خاکستری رنگ و قورباغه به چشم می خورد که ماهی ها به نظر شبیه ماهی های گونه کپور می باشد.
دریاچه بزرگ
دریاچه کوچک
دریاچه کوچک
نیزارهای اطراف این ۲ دریاچه چهره زیبایی به آنها بخشیده که تا ارتفاع حدود 3 متر دور تا دور آنها روئیده است و به نقل از وبلاگ سیمین دشت عمق دریاچه بزرگتر ۱۲ تا ۳۲ متر و عمق دریاچه کوچکتر در کنار آن به ۸ متر می رسد آب دریاچه به خاطر وجود رسوبات و مواد معدنی خاص و شاید گوگرد که در سنگهای اطراف به چشم می خورد تلخ است و بنا به صحبت با یکی از همسفران گویا برای غواصی حرفه ای جای مناسبی باشد ولی به هیچ عنوان توصیه نمی شود که در آب دریاچه شیرجه زده و شنا نمایید چرا که کف دریاچه از بستر نرم شنی ماسه ای با پوشش ریشه های نی زار و علفهای روییده در بستر پوشیده شده و امکان گیر کردن درآن بسیار زیاد است .
عکسهای بستر دریاچه آهنگ
مناظری از دریاچه کوچکتر آهنگ
دریاچه کوچک اهنگ
با غروب خورشید و نزدیک شدن شب، زمان بازگشت همسفران نیز نزدیک تر شد و در ساعت حدود 6 بعد از ظهر زمان بازگشت به سیمین دشت مسیر پرپیچ و خم جاده خاکی دریاچه به روستا بدون چراغ بسیار خطرناک بود و چون همسفران قصد شب ماندن در کنار دریاچه را نداشتند زودتر آماده و سوار تریلر تراکتور شدند و راننده با تاریک شدن مسیر چراغهای تراکتور را روشن نمود تا از نگرانی همسفران کاهش پیدا کند و در ساعت 7 بعد از ظهر همگی به سلامت و خوشحال از بازدید یکروزه مناظر شهرستان فیروزکوه و منطقه های زرین دشت و سیمین دشت و دریاچه آهنگ سوار بر اتوبوس آقا اسماعیل به سمت تهران حرکت نمودیم و حدود ساعت 11 شب به محل میدان صادقیه رسیدیم.
در بادیه عشق تو کردم سفری
تا بو که بیایم ز وصالت خبری
در هر منزل که مینهادم قدمی
افکنده تنی دیدم و افتاده سری
مولانا
تهیه : شاهین ایروانی
1397/1/31 گزارش سفر زرین دشت و سیمین دشت و دریاچه آهنگ
کانون گردشگران جوان ایران 9702#
shahinairavani@gmail.com
Sepas faravan, Besiar khoob bood
ممنون از توجهی که فرمودین آقا افشین
در چند روز آینده دوباره میرم آهنک و اومدم گزارش رو بخونم برای یادآوری خاطرات و تجربیات این سفر. خیلی خوبه که این گزارشها نوشته شدن. متشکرم
سلام
خیلی ممنون اطلاعات خیلی خوبی بود
یه سوال… سیمین دشت زیباتر و سرسبزتره یا زرین دشت
سلام هردو تقریبا به یک میزان سرسبز هستند ولی زرین دشت دارای درختان بیشتر و سیمین دشت زمینهای زراعی بیشتر دارد و هردو به لحاظ عبور رودخانه سر سبزی منحصر به خود را دارند .
من اهل روستای دهگردان هستم و از این سفرنامه جالبی که راجع به روستای من نوشتین واقعا لذت بردم, ممنون
تشکر از شما که مطالعه کردید و آرزوی سلامتی شما و همه اهالی روستا رو داریم و امیدواریم باعث آشنایی مردم ایران زمین با روستای زیبای شما شده باشیم ….
گزارش جالبی بؤد .متشکر
سلام عزیز جن دره هم میگن داره دریته