گروه بررسی و شناسایی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان موفق شد، بقایای یکی از روستاهای تاریخی مدفونشده را در منطقهی «لگ موج» شهرستان املش شناسایی کند.
ولی جهانی ـ کارشناس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان ـ با اعلام این مطلب در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در گیلان، اظهار داشت: این محوطهی تاریخی که 30 هکتار مساحت دارد، با نامهای محوطهی لگ موج A و B و تپهی قبرستان تقسیمبندی شده است. با توجه به اینکه روی تپهای واقع شده، احداث جاده از وسط این محوطهی تاریخی در گذشته سبب شده است، دیوارهی جاده با بقایایی از آثار فرهنگی ـ تاریخی مربوط به دورههای مختلف برخورد کند.
وی افزود: این بقایای فرهنگی شامل دیوارهای سنگی، دیوارهای آجری و پی بناهای قدیمی است و از آنجا که سفالینههای متنوعی در جایجای این محوطهی 30 هکتاری پراکندهاند، این احتمال وجود دارد که این بقایا، بازماندهای از آثار مدفونشدهی شهر تاریخی تمیجان باشند.
او با اشاره به اینکه شواهد بهدست آمده به بررسیها و مطالعات پژوهشی بیشتر نیاز دارند، بیان کرد: با توجه به این امر میتوان گفت، در صورت بررسی و کاوشهای باستانشناسی روی این محوطه، نتیجهی بسیار خوبی دربارهی شهر تاریخی تمیجان میتوان بهدست آورد.
سرپرست ادارهی ثبت آثار و حرایم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان گفت: آثار تاریخی تمیجان که در گذشته بهدست آمدهاند، در فاصلهی چند کیلومتری این محوطهی تاریخی قرار دارند.
جهانی ادامه داد: تمیجان یکی از شهرهای معروف دوران صفویه بوده که بهعنوان مرکز حکومت رانکوه محسوب میشده که ضرابخانه، مسجد، پل و بناهای ارزشمندی داشته و در دورهی صفویه در اوج شکوفایی بوده است.
وی افزود: در متون تاریخی بارها دربارهی این منطقه ذکری به میان آمده است و از آنجا که کل این محوطه در محاصرهی زمینهای زراعی، باغهای چای و شالیزار است، بخش عمدهای از این آثار در اثر تسطیح تخریب شدهاند.
این باستانشناس توضیح داد: بیشتر پژوهشگران بر این عقیده بودند که شهر تاریخی تمیجان بهدلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط جوی آب و هوا تخریب شده و آثاری از آن بهجا مانده است؛ ولی با توجه به بررسیهای انجامشده در چند ماه گذشته، خوشبختانه آثار و شواهد بیشتری دربارهی شهر تاریخی تمیجان در این منطقه شناسایی شدهاند.
سرپرست ادارهی ثبت آثار و حرایم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان اضافه کرد: بهزودی آثار تاریخی شناساییشده در این محوطه با نام «آثار مدفونشده شهر تاریخی تمیجان» در فهرست آثار ملی به ثبت خواهند رسید.
منبع: خبرگزاری ایسنا