شاهنامهی بایسنقری و وقفنامهی ربع رشیدی، دو اثر پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران، در حافظهی جهانی به ثبت رسیدند.
به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، در ششمین دورهی برنامهی حافظهی جهانی سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) که در سال جاری میلادی برگزار شد، از میان صدها اثر پیشنهادی کشورهای مختلف، 38 اثر از جمله دو اثر پیشنهادی ایران برای ثبت در حافظهی جهانی برگزیده شدند.
شاهنامهی بایسنقری و وقفنامهی ربع رشیدی، دو اثر از سه اثر پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران بودند که برای نخستینبار در این برنامه شرکت میکردند. این آثار توسط کمیتهی ملی حافظهی جهانی مستقر در سازمان اسناد و کتابخانهی ملی به برنامهی حافظهی جهانی یونسکو معرفی شدند.
وقفنامهی ربع رشیدی که در اوایل قرن هشتم هجری قمری توسط خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی ـ وزیر غازانخان ایلخانی ـ به رشته تحریر درآمده است، به تبیین نظام مدیریتی و تشکیلات اداری، مالی و شرایط وقف و مصارف مجموعهی بزرگ ربع رشیدی در شهر تبریز میپردازد و اکنون در کتابخانهی مرکزی تبریز نگهداری میشود.
شاهنامهی بایسنقری نیز یکی از نسخههای منحصربهفرد و بینظیر شاهنامه در سطح جهان است که 22 نقاشی مینیاتور به سبک هرات دارد و در سال 1430 میلادی به سفارش بایسنقر ـ نوهی تیمور لنگ ـ تهیه شده است. این اثر نیز در کتابخانهی سلطنتی کاخ ـ موزهی گلستان نگهداری میشود.
در برنامهی حافظهی جهانی که هر دوسال یکبار برگزار میشود، هر کشور فقط دو اثر را میتواند معرفی کند که در این دوره، با توجه به معرفی نشدن اثر ازسوی ایران در دورههای گذشته، به کشور ما اجازه داده شد که سه اثر را معرفی کند.
براساس آییننامهی کمیتهی ملی حافظهی جهانی، در ایران آثار پیشنهادی پس از انتخاب ازسوی کمیتهی ملی حافظهی جهانی جمهوری اسلامی ایران و ثبت در حافظهی ملی که در سازمان اسناد و کتابخانهی ملی انجام میشود، به کمیسیون ملی یونسکو در تهران و از آن طریق به سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در پاریس معرفی میشوند.
برنامهی بینالمللی حافظهی جهانی یونسکو با هدف تدارک شرایط لازم برای اطلاعرسانی و صیانت از آثار مهم علمی، فرهنگی و تاریخی جهان و ثبت جهانی آنها تشکیل شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا